Water Drinken

ons lichaam kan niet zonder
Genoeg water (H2O) drinken van goede kwaliteit, bevordert de opname van voedingsstoffen, draagt de voedingsstoffen naar de cellen, elimineert en lost schadelijke stoffen op die het restproduct van metabolisme zijn.

Water

Chemische structuur: H2O

  • Water bestaat uit twee elementen: twee waterstofatomen en één zuurstofatoom, bijeengehouden door covalente bindingen (het delen van elektronen).

  • Zuurstofatoom: geen lading (8 protonen en 8 elektronen)

  • Waterstofatoom: geen lading (1 proton en 1 elektron)

Water in ons lichaam

Water is het hoofdbestanddeel van het menselijk lichaam. Een volwassen lichaam bestaat uit ongeveer 55 tot 65 procent water. Bij de gemiddelde man ligt dit percentage iets hoger dan bij de vrouw vanwege het verschil in vetgehalte. Naar mate de leeftijd vordert neemt het water percentage af en vetgehalte toe. Een zuigeling bestaat trouwens voor 75 procent uit water en een embryo zelfs uit 80 procent water.
Lees meer...
Een volwassen persoon draagt toch al gauw zo’n 40 tot 45 liter bij zich en het voornaamste deel van dat vocht is aanwezig in de cellen van het lichaam. Een cel is eigenlijk een zakje water met daarin verschillende chemische structuren en ingrediënten (water, zout, suiker, eiwit, vet etc.). Niet alle organen zijn overigens even waterrijk: de longen bestaan bijvoorbeeld voor 90 procent uit water; de huid voor 80 procent en de hersenen voor 70 procent. Zelfs onze botten en tanden bevatten water, respectievelijk 20 en 10 procent. De rest van het watergehalte bevindt zich buiten de cellen.

7 à 10 procent in het bloed; de rest zit tussen de lichaamscellen, in het zogenaamde interstitiële compartiment. Een heel klein deel van het lichaamswater bevindt zich in de transcellulaire ruimte, zoals bijvoorbeeld tussen de vliezen van de buikholte. In een gezond lichaam is de hoeveelheid water daar zeer beperkt, en heeft het alleen een soort beschermende functie (een soort van smeermiddel tussen de organen).

Gezond water geeft kracht!

Water is essentieel

Genoeg water drinken van goede kwaliteit, bevordert de opname van voedingsstoffen, draagt de voedingsstoffen naar de cellen, elimineert en lost schadelijke stoffen op die het restproduct van metabolisme zijn. Het bevochtigt de lucht die we inademen, helpt de lichaamstemperatuur te regelen door middel van o.a. transpiratie, zorgt voor soepele gewrichten en water creëert een flexibele beschermende laag rondom alle cellen als ook de vitale organen.
Lees meer...
Dat water drinken dus als belangrijk wordt gezien voor onze gezondheid daar is iedereen het wel over eens, maar hoeveel water hebben we dagelijks eigenlijk nodig? En kunnen we er ook te veel van drinken? Dit zijn vaak onbeantwoorde vragen, die niet eenduidig beantwoord kunnen worden.

De belangrijkste elementen waaruit een mens is opgebouwd zijn: zuurstof (65%), koolstof (18%), waterstof (9,5%) en stikstof (3,3%). Daarnaast spelen fosfor, zwavel en calcium een rol en zijn we voorzien van minimale concentraties sporen elementen zoals ijzer, magnesium, koper, mangaan, jodium en zink. Water is voor de mens als levend organisme van essentieel belang, behalve als structureel element van de lichaamscellen en een oplosmiddel voor heel wat levensbelangrijke moleculen, is het ook essentieel in de meeste metabole reacties, en bepaalt het samen met onze lichaamszouten de bloeddruk en de doorstroming van de organen vanwege haar invloed op het plasmavolume.

Een tekort aan water leidt ertoe dat de osmolaliteit in het lichaam toeneemt, het aantal deeltjes per volume-eenheid water. Als dat verstoord wordt, wordt vocht verplaatst van het ene naar het andere compartiment en gaan cellen krimpen. Hersencellen zijn hier erg gevoelig voor, resulterend in eerst vooral neurologische symptomen. Uiteindelijk raken ook vele essentiële processen in het gedrang en kan het de dood tot gevolg hebben. Een goede vochthuishouding is dan ook van (levens) belang. Bij 15% reductie van het lichaamswater door dehydratie ontstaat een levensbedreigende situatie.

Hoe lang je kunt blijven leven zonder water, wordt mee bepaald door de omgevingstemperatuur, of je al dan niet beschermende kleding draagt, of je nog eet en dergelijke. Afhankelijk daarvan kan het enkele uren tot meerdere dagen zijn. Je kan overigens ook sterven aan een overdosis water. Deze watervergiftiging is voornamelijk het gevolg van een verdunning van opgeloste stoffen en een daling van de osmolaliteit.”

Hoeveel Water Drinken?

Een volwassen mens heeft tussen de 2,5 en 3 liter vocht nodig per dag. Hiervan komt ongeveer 300 ml. vrij bij allerlei lichaamsprocessen. Verder komt er ongeveer 1 liter vocht uit onze voeding. De laatste 1,5 a 2 liter moeten we binnen krijgen via ons drinken. Natuurlijk geld hoe gezonder hoe beter, zuiver water en pure vruchten of groenten sappen genieten de voorkeur. Beter geen koude dranken, maar liever richting lichaamstemperatuur, warme kruiden theeën doen het dan ook erg goed.
Lees meer...
De hersenen geven vanzelf aan wanneer we vocht nodig hebben, we krijgen dan dorst. Deze prikkel is heel gevoelig, wat betekent dat een kleine verandering in het lichaam al snel leidt tot een dorstgevoel. Oudere mensen ervaren de dorstprikkel minder snel. Zij moeten daarom bewuster om gaan met drinken.

Watertekort in minder ernstige mate kan leiden tot duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid en een verminderde concentratie. Bij een groter tekort is er sprake van dehydratatie (uitdroging) wat kan gepaard gaan met flauwvallen, ademhalingsproblemen of andere serieuze complicaties.
 

Te veel water drinken

Men kan ook teveel water drinken, dit geeft onnodig veel belasting op de nieren, er bestaan ook gevallen van watervergiftiging. Marathon lopers of andere sporters die te veel water dronken in een te korte tijd en aan de gevolgen hiervan overleden. Drink water volgens u behoeften (en leer ook luisteren naar de behoeften van uw lichaam) en goed verspreid over de dag.

Volgens Ayurveda bestaat er is een simpele test waarmee je kunt checken of je wel voldoende water drinkt. Pak een huidplooi vast op de bovenkant van de rechterhand. ‘Als het vel snel strak trekt na het loslaten van de huid drink je voldoende. Blijft de plooi staan, dan wordt aangeraden meer water te drinken’.

Water drinken en Stress

Uit onderzoek blijkt dat stress wordt niet alleen veroorzaakt door spanningen, maar ook door een tekort aan water. Tenminste, bij vrouwen. Het humeur van anderszins jonge, gezonde vrouwen werd aantoonbaar beïnvloed door de hoeveelheid water die zij binnenkregen. Als hun lichaam anderhalf procent minder water bevatte dan gebruikelijk is, bleek dit gevolgen te hebben voor de alertheid, concentratie, reactiesnelheid, leervermogen, geheugen, rationaliseren en het humeur.
Lees meer...
Het onderzoek werd uitgevoerd door een aantal wetenschappers van de University of Tennessee in de Verenigde Staten.

Er is een duidelijk verschil te zien tussen mannen en vrouwen. Mannen kregen met een tekort aan water vooral last van een slechter geheugen en werden minder alert. Vrouwen hadden hier minder problemen mee, maar voelden zich juist extra moe, meer gespannen en hadden meer last van zenuwen. Ook hadden ze meer last van stress. Bij veel mentale stress, onrust, een slecht functionerend geheugen en concentratieproblemen is het dus ook van belang om meer water te drinken, omdat dit een neutraliserende werking heeft op fysieke en mentale processen.

Waterkwaliteit

Het drinkwater in Nederland is van redelijke kwaliteit. In Amerika en andere landen zit op vele plaatsen te veel fluor, arsenicum of andere niet wenselijke stoffen in het drinkwater. De smaak en geur van het drinkwater verschilt in Nederland wel per regio, in Utrecht smaakt het water zoeter en prettiger dan in Amsterdam, in Den Haag smaakt het meer naar de zee, ook de hardheid van water verschilt per regio. Toch komen er in Nederlands drinkwater ook residuen voor die niet wenselijk zijn. Chloor, medicijnresten etc., het is dan ook raadzaam om een goed waterfilter te gebruiken om de sporen uit het Goddelijk vocht te filteren.

Water drink TIPS!

  • Vermijdt koude dranken. Drink water op kamertemperatuur.

  • Thee, koffie en Soda zijn geen water!

  • Drink op de nuchtere maag na het tanden poetsen 1 of 2 glazen licht warm water (bevordert de stoelgang).

  • Vermijd het drinken van grote hoeveelheden tijdens de maaltijd. Dit vermindert de enzymatische reactie die nodig is om het voedsel goed te kunnen verteren.

  • Wilt u water drinken tijdens de maaltijd neem dan kleine slokjes.

  • Drink geen grote hoeveelheden water achter elkaar.

Schoon drinkwater Water verrijkt met Moleculaire Waterstof is een weldaad voor ons lichaam. Meer weten, klink hier…..

(H²) Moleculaire Waterstof

Voor Sportmensen & Topatleten
Klik op de knop om naar onze beveiligde online webwinkel te gaan.
Bestel Hier